Що не можна їсти після тренування

Що не можна їсти після тренування
Інтенсивний процес спалювання калорій під час тренування може створити чудо з вашим тілом, але це не дозволяє бігти в найближчий фастфуд щойно закінчилось заняття. Якщо ви серйозно відноситеся до процесу тренування, до процесу нарощування м’язової маси або втрати жиру, потрібно мати не менш серйозний підхід і до прийому їжі одразу після тренування.

Після виснажливих тренуваннь, тіло починає посилати сигнали мозку про необхідність у їжі, виникає відчуття голоду. Відкривається так зване «вуглеводне вікно».

«Вуглеводне вікно» – це період, що настає через 35-40 хвилин після інтенсивного фізичного навантаження. Після активного тренування організму необхідно поповнити запас не тільки рідини, але і витраченого м’язами глікогену.

Під час тренування в організмі підвищується рівень адреналіну і кортизолу, які після тренування продовжують свою дію, руйнуючи білкову тканину – м’язи. Щоб запобігти цьому ефекту зменшення м’язів, важливо використовувати інший гормон - інсулін. Він нейтралізує руйнівну дію кортизолу, так як є його біохімічним антагоністом.

Інсулін виробляється при вживанні так званих «швидких вуглеводів» і блокує дію кортизолу та адреналіну. Крім вуглеводів, організму, який отримав фізичне навантаження, необхідні білки. М’язовий ріст і фізичне відновлення в організмі людини залежить від амінокислот, які входять до складу білка. Це означає, що в період «вуглеводного вікна» найкраще включити білкові продукти з високою біодоступністю, а саме кисло-молочні продукти, боби, горіхи.

Але, у прагненні швидко задовольнити цю потребу, багато хто вибирає зовсім неправильні продукти. Крім того що споживання такої їжі негативно позначається на здоров’ї, це ще й перекреслить весь прогрес у тренуваннях, важкі зусилля виявляться марними.

Щоб отримати максимальний ефект від тренування, дуже важливо наситити себе калоріями і поживними речовинами з правильною комбінацією білків і вуглеводів. З іншого боку, також важливо обмежити калорії, які надходять з нездоровою їжею повною жирів і цукру. Намагайтеся не вживати після тренування наступні види продуктів харчування, і ви збільшите свої шанси для досягнення ваших спортивних цілей.

Сирі овочі

Це може здатися дивним, але сирі овочі не годяться для вживання у їжу, після тренувань. Самі по собі вони – відмінний продукт з низьким вмістом жиру, але сирі овочі мають дуже мало калорій і цього не буде достатньо щоб відновити сили і підтримувати здоровий рівень метаболізму. Плюс, ці продукти не мають достатньо білка, а після тренування білок просто незамінний і необхідний.

Продукти з високим вмістом жиру, фаст-фуд

Картопля фрі, гамбургери, піца і хот-доги звичайно можуть втамувати і задовольнити ваш апетит після жорсткого тренування, але вони знищать весь прогрес, якого ви досягли під час заняття. Жири уповільнюють травлення, що є повною протилежністю того, що вам необхідно після навантаження.

Солоні закуски

Солоні закуски, такі як чіпси і сухарики можуть призвести до зниження рівня калію, який має велике значення для фази відновлення. Для організму та клітинних функцій, калій є більш важливою мінеральною речовиною ніж натрій. Ваше тіло втрачає електроліти під час тренування, тому ніяк не рекомендується продовжувати цей процес, споживаючи солону їжу. У такому випадку краще з’їсти банан, він багатий калієм.

Солодка вода і фруктові напої

Так, ви хочете пити, але ні в якому разі не поповнюйте втрату рідини підсолодженими напоями, навіть якщо це спортивний напій або сік. Солодкі напої після інтенсивних фізичних вправ заборонені для всіх, хто хоче скинути зайву вагу, через свою здатність уповільнювати обмін речовин. Що стосується спортивних напоїв, то вживайте їх тільки коли ви дуже потієте, з метою відновлення балансу втрачених електролітів. Але щоб втамувати спрагу пийте краще просту воду.

Молочний шоколад, пончики та тістечка

Завдяки високому вмісту цукру і калорій, молочний шоколад та інші солодощі не дадуть вам практично нічого з того, що вам потрібно після тренування. Негативні наслідки для ваших спортивних результатів будуть набагато більшими, ніж короткий приплив енергії викликаний шоколадним батончиком або тортиком. Темний шоколад (не менше 70% какао), має корисні антиоксиданти, які борються з вільними радикалами і виступають в якості протизапальних препаратів, які можуть допомогти вам відновиться після тренування. Тільки споживати його необхідно також в помірних кількостях.