Йога
Йога - (від санскр. योग — «підкорення», «запрягання», спорідненого з прасл. *igo) — психопрактика зміни свідомості, сукупність різноманітних індійських духовних і фізичних методів, що розробляються в різних напрямах індуїзму та буддизму з метою керування психікою та психофізіологією індивіда задля досягнення піднесеного психічного й духовного стану.

Санскритське слово йога має багато значень. Воно походить від слова юдж, що означає контролювати, підкорювати запрягати, об'єднувати. Воно може перекладатися як єднання, союз, спряження та засіб. За межами Індії слово йога здебільшого асоціюється з хатха-йогою як формою фізичних вправ.

З кожним роком йога здобуває все більше прихильників в західних країнах. Україна не є винятком. Флешмоби, майстер-класи, марафони і фестивалі – до йога-культури долучаються нові й нові прихильники. Все більше людей позбуваються стереотипів щодо цієї древньої практики і починають проявляти до неї інтерес. Для багатьох йога стає стилем життя. І тут немає нічого дивного. Адже йога - це комплексний розвиток і тіла, і свідомості. Така собі вигідна пропозиція «два в одному». А хто не прагне заспокоїти думки і знайти острівець гармонії в наші неспокійні часи?

Активна фаза заняття йогою поєднує статичні і динамічні навантаження. Тут також є розминки, силові навантаження, розтяжки і пози на розслаблення м’язів. Окремі пози йоги дозволяють задіювати відразу все тіло, а не опрацьовувати окремо ту чи іншу зону. Ваш мозок постійно включений в роботу – ви повинні відчувати, що відбувається в вашому тілі, як воно реагує на ту чи іншу позу. Акцент на занятті відводиться правильному положенню хребта.

«Асана» і «Пранаяма» – який йога-клас ви б не вибрали, ви обов’язково почуєте на занятті ці йогічні терміни.

Асана – це положення, яке тіло займає у просторі, простіше кажучи, поза йоги. Кожна асана має свою назву, а також правила виконання, протипоказання і корисний ефект. На занятті асани можуть групуватися у динамічні зв’язки. В йозі, як і в пілатесі, важлива не кількість повторів зв’язки, а якість – тільки правильно виконана асана чинить оздоровлюючий вплив на організм.

«Пранаями» - це своєрідні дихальні техніки. Їх наявність суттєво вирізняє йогу з-поміж інших фітнес-дисциплін. Під час пранаям заспокоюється свідомість та припиняється внутрішній діалог. Дихальні вправи масажують внутрішні органи, здійснюють оздоровчий вплив на системи організму.

Завершується заняття з йоги глибоким розслабленням наприкінці. Це дорогоцінні хвилини практики перед зануренням у бурхливі течії зовнішнього світу. Лежачи на спині в зручній позі – «шавасані», практикуючі можуть розслабити м’язи, заспокоїти дихання, зняти фізичне і психічне напруження.

Йога – це неймовірний шлях до гармонії душі та тіла, перевірений тисячоліттями практики. Довга і захоплююча дорога самовдосконалення починається з першого кроку. Ми з задоволенням допоможемо вам його зробити.